Wie heeft de keus…

Dat trekken om te bepalen wie er mag beginnen, lijkt zo eenvoudig. Is eigenlijk ook eenvoudig. Soms echter is het vermakelijk om te zien hoe het wordt afgehandeld.

Niet zo lang geleden zag ik twee teams, is een niet zo hoge competitieklasse, beginnen aan één van de partijen. Beide spelers hadden netjes ingespeeld, waren nog even naar het toilet geweest, handen gewassen, de keu nog nog eens met sponsje of doekje afgewreven. Kortom, aan alle voorwaarden was voldaan om er een mooie krachtmeting van te maken.
Het teamlid dat als arbiter zou fungeren legde de ballen voor de trekstoot op de daarvoor bestemde plaatsen en deed een stapje naar achteren met de woorden: ‘ga uw gang’. De spelers legden aan, stootten af en toe was er een probleem.

Zo op het oog waren beide ballen ongeveer even ver van de benedenband tot stilstand gekomen. De arbiter kon maar moeilijk tot een beslissing komen. liep om de tafel heen om het ook eens van de andere kant te bezien. Iemand adviseerde om ook naar de tegenovergestelde kop van de tafel te gaan om van daar te kijken. Maar ook dat kon de arbiter niet tot een beslissing brengen. Ook beide spelers bekeken de situatie van alle kanten. Evenals de andere teamleden.
Iemand kwam met een keu aandragen en probeerde daarmee te meten welke bal het dichtst bij de benedenband lag.
Het bleef allemaal erg onduidelijk. Tenslotte hebben de spelers maar onderling in goede harmonie afgesproken wie er zou gaan beginnen. Het was vermakelijk om te zien.

Maar hoe zit dat nu? Is het werkelijk soms zo moeilijk voor de arbiter om vast te stellen wie de trekstoot ‘wint’? Neen hoor, het is in wezen heel eenvoudig. We slaan het Spel en Arbitrage Reglement (SAR) er op na. Artikel 5202. Daar wordt beschreven aan welke voorwaarden een goed uitgevoerde trekstoot moet voldoen. Lid 5 heeft als tekst: De speler wiens bal het dichtst bij de benedenband tot stilstand komt, mag bepalen aan wie de beginstoot wordt toegekend.
Dus wie er begint. Vervolgens komt het: komen naar het oordeel van de arbiter beide ballen op gelijke afstand van de benedenband tot stilstand dan dient de keuzetrekstoot opnieuw te worden uitgevoerd. Niks naar de andere kant lopen, mag wel maar hoeft niet. Niks meten met een keu of met wat dan ook. Niks oordeel van anderen, spelers of niet spelers. Uitsluitend’naar het oordeel van de arbiter’.

Als de arbiter, en hij alleen, meent niet met zekerheid te kunnen vaststellen welke bal het dichtst bij de benedenband ligt, legt hij gewoon en zonder aarzelen beide ballen nogmaals gereed en laat hij de keuzetrekstoot nogmaals uitvoeren.
Zo simpel is het.

Overigens is de hierboven aangehaalde partij in uitstekende harmonie verlopen.
Maar vermakelijk was het wel.

Bron: Biljart totaal
Auteur: Piet Verhaar
Email: pietvangerte@hotmail.com

*** Formeel is niet altijd belangrijk *** Index *** We pakken de draad weer op ***

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

11 reacties op “Wie heeft de keus…

  1. Geachte heren,

    Twee vragen m.b.t.: Keuzetrekstoot,….

    1- Spelers A en B, stoten gelijktijdig af, doch terugkomst van de bovenband komt speel/stootbal speler A over de helft speelvlak van speler B,….
    Hoe te handelen als arbiter; …..??
    M.i. speler B keuze bepaalt wie mag beginnen,… ??!!

    2- Speler A en B gereed tot keuzetrekstoot, doch speler A maakt in/direct touche en speler B heeft nog niet gestoten; hoe te handelen,…. ??
    M.i. speler B keuze bepaalt wie mag beginnen, daar speler B zijn beurt heeft verspeelt, (touche,… als fout zijnde),… ??!!

    Vernemend, met vriendelijke sportgroeten,
    Hoogachtend, Jozef van Oevelen,

    1. Beste Jozef,

      Vraag 1: De speelbal mag op de heenweg niets raken, op de terugweg mag deze afwijken en ook een band raken, dus de keuzetrekstoot is dan correct uitgevoerd. Zou de bal van speler A echter de bal van speler B raken en daarmee de uitslag beïnvloeden in het voordeel van speler A, zou ik als arbiter speler B de keuze geven.

      Vraag 2: Bij een touche als een van beide spelers nog niet heeft gestoten, kiest men voor het opnieuw uitvoeren van de keuzetrekstoot. Bij opzettelijk touche om de uitslag te beïnvloeden of de tegenspeler uit zijn concentratie te brengen is de keuze aan de arbiter. Dus opnieuw de keuzetrekstoot, of het voordeel aan de benadeelde speler.

      1. Beste Colani,

        M.b.t.; vraag 1: Betrof speler A, speel/stoot bal; met de terugweg over de helft
        speelvlak van speler B en raakt hierbij niet andere bal,..
        M.i. keuzetrekstoot speler B, omdat speler A (speel/stoot bal) niet op zijn eigen helft speelvlak gehouden,.. ??!!

        M.b.t.; vraag 2: Bij direct touche is er toch altijd sprake van stoten, aanraken van de
        speel/stootbal, zodat betreffende speler zijn beurt gehad,… ?!
        M.i. de keuzetrekstoot niet meer geldt voor touche makende speler,.. en geen sprake
        van opnieuw keuzetrekstoot, of naders zoals door u vermeldt,…… ??!!
        Uwer: optie/s zou dan inhouden dat touche makende speler aldan niet opzettelijk, tweemaal de keuzetrekstoot kan verkrijgen,… !!??

        Vernemend met vriendelijke sportgroeten,
        Hoogachtend, Jozef van Oevelen,

        1. Beste Jozef,

          U heeft gelijk, de bal mag op de terugweg van de bovenband enkel een band raken, geen andere bal. Als hij daarbij op de andere helft komt is dit geen fout, maar bij touche of een andere fout is de keuzetrekstoot verloren. Zie: SAR Artikel 5201, 5202 en aanvullingen. (pagina 11 tm 13)

          1. Geachte Colani,

            ad. artikel 5202, lid 5
            Citaat: Na het raken van die bovenband mogen andere bandend wel worden
            geraakt,……..
            Uwer reactie; op de terugweg van de bovenband enkel een band raken is niet/geheel juist,…
            met vriendelijke sportgroeten,
            Hoogachtend, Jozef van Oevelen,

    2. Geachte heren,

      Correctie m.b.t.: Keuzetrekstoot vraagstelling twee,…. M.i. speler B keuze bepaalt wie mag beginnen, daar speler A moet zijn (ipv. speler B) beurt heeft verspeelt, (touche,.. als fout zijnde,…??!!)

      met vriendelijke sportgroeten,
      Hoogachtend, Jozef van Oevelen,

        1. Geachte Colani,

          Gaarne hiervan: K.N.B.B. SAR art. vermelding, vernemend met vriendelijke sportgroeten,
          Hoogachtend, Jozef van Oevelen,

  2. Geachte Colani,

    Dank uwer snelle reactie/s in deze;
    Betreffende SAR ad. artikel, 5202, lid 6

    met vriendelijke sportgroeten,
    Hoogachtend, Jozef van Oevelen,

  3. Geachte Colani,

    Met betrekking tot: SAR ad. artikel 5202 lid 5 1 augustus 2015, heeft als tekst,……

    Citaat: Komen beide ballen ogenschijnlijk op dezelfde afstand van de band tot stilstand,
    dan dient de arbiter naar een andere zijde van het biljart te gaan, om opnieuw te bekijken
    welke bal het dichtst bij de benedenband ligt.

    M.a.w. kort door de bocht,…. dient (verplicht) de arbiter; naar een andere zijde van het biljart te gaan,….
    M.i. dient arbiter reeds vermeld art. citaat; expliciet te houden,…. lees ogenschijnlijk.

    Ik vermoed dat u: Artikel 5202 * 5, bedoeld,… !?
    en niet ad artikel 5202 lid 5,… heeft andere tekst reeds vermeld,…..
    vernemend met vriendelijke sportgroeten,
    Hoogachtend, Jozef van Oevelen,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *