Moderne materialen deel II

Dick Helmstetter, de ontwerper en fabrikant van de beroemde Adam-keu, woonde en werkte zo’n 25 jaar geleden in Japan. Voor twee wereldtopspelers van toen, Kobayashi en Yoshihara, maakte hij biljartkeuen zoals zij deze graag hadden. Kobayashi speelde bij voorkeur met een nogal stug (lees: weinig elastisch) topeind en een medium-softe pomerans. Yoshihara daarentegen gaf de voorkeur aan een flexibeler topeind met een hardere pomerans.

Dick voldeed aan hun wensen, maar was ook nogal vertwijfeld. Wat zou hij aan een keu kunnen veranderen om zulke topspelers aan nog betere resultaten te helpen? Door zijn andere grote liefde, de golfsport, verloor hij de interesse in het biljarten en werd als vice president van Callaway Golf verantwoordelijk voor de R&D division. Hij liet de golfwereld versteld staan van zijn ‘Big Bertha’ een driver die zomaar dertig tot vijftig meter verder sloeg dan de conventionele clubs. „Zo’n duidelijke verbetering heb ik met een biljartkeu nooit kunnen bewijzen”, liet hij me tien jaar geleden al weten.
Toeval of niet, maar Torbjörn Blomdahl speelt de laatste maanden weer de sterren van de hemel en dat doet hij met een nieuwe keu: de Predator CR die nu op de markt verschijnt onder de naam Molinari. Het geheim van de keu zit hem in de top. Deze is opgebouwd uit tien radiale segmenten en aan de voorkant over ongeveer 15 cm uitgehold. Hierdoor wordt de zijwaartse afwijking van de bal na de botsing met de pomerans met ongeveer vijftig procent gereduceerd, als wordt gespeeld met maximaal zij-effect. Predator heeft vooral in de Amerikaanse Pool-scene grote faam gemaakt met dit principe. De poolkeu is echter voor de carambolespeler veel te flexibel. De nieuwe 314-2 CR-top, ontwikkeld voor Torbjörn Blomdahl, is echter veel stugger, maar met behoud van bovengenoemde reductie van de deflectie.

moderne-materialen-deel-2

De keu wordt geleverd met een zogenaamde snelsluiting van uniloc in plaats van het traditionele houten schroefdraad. Naast twee modellen 4-sprong Butts (4-punts achtereind) kan ook worden gekozen voor een zogeheten P3 versie. Dit achtereind bestaat maar liefst uit dertig radiale segmenten, telkens tegendraads verlijmd, waardoor een zeer homogene en solide constructie wordt bereikt. De prijs is er overigens ook naar: zonder extra top ruim duizend euro. Een special gewichtset, waarmee de keu in zwaarte kan worden afgesteld is apart verkrijgbaar.

Het geheim: zuiverder op dikte kunnen spelen, vooral als de afstand tussen speelbal en aanspeelbal groot is. Torbjörn Blomdahl lijkt er wel bij te varen!

Bron: Biljart Totaal (november 2012)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Moderne materialen I (oktober 2012) – Index – Keus in keus I (december 2012)

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *